Til hovedinnhold
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik logo
NO /EN

Stakkestoff til Tromsbunaden i 100% Norsk Ull

Tromsstakken

Sammen med Husfliden Tromsø har Gudbrandsalens Uldvarefabrik hatt gleden av å utvikle stakkestoff til Tromsbunaden i 100% Norsk Ull. Den norske ullen gjør stakkestoffet vakkert og gir det en flott spenst.

I 1967 ble det i samarbeid med BUL Tromsø startet et arbeid med å samle inn bakgrunnsmateriale som skulle danne grunnlaget for utformingen av en bunad for hele Troms fylke. Dette ble gjort i form av litteratur, fotografier og enkelte gamle tekstiler. 

I Anna Grostøls samlinger av hjemmevevde stoffer ble det funnet en gammel prøve fra Bjarkøy, og på dette grunnlaget ble stakkestoffet vevd. Det hadde en ruteeffekt av striper som en ikke greide å kopiere, og derfor valgte en å lage en stakk med vertikale striper som ble dekorert med fløyelsband på tvers nederst. Stoffsamlingen til Anna Grostøl befinner seg i dag på Tromsø Museum.

Tromsstakken

Sammen med Husfliden Tromsø har Gudbrandsalens Uldvarefabrik utviklet stakkestoff til Tromsbunaden i 100% Norsk Ull

Fasongen har stakken fått etter en brudedrakt fra Tranøy på Senja, sydd rundt midten av 1800-tallet. I tidligere tider var det vanlig å bruke silketørklær i halsen. Disse ble gjerne gitt som hjemkomstgave til kjæreste, søster eller kone når mannen kom hjem fra sjøen. Bunaden ble første gang presentert på Troms Ungdomsfylkings stevne i Senjahopen i 1973.  

Ullindustrien i Norge produserer til sammen 4.000 tonn ull i året. Norsk ull anses å være av høy kvalitet, og all norsk ull blir derfor omsatt og brukt. På Gudbrandsdalens Uldvarefabrik bruker vi ull fra omtrent 120.000 sauer per år.

Norsk ull er spenstig og robust og har en stor miljøfordel fremfor ull fra varmere strøk. Det kjølige klimaet vårt gjør at den kjemiske behandlingen av ullen på sauen ikke er nødvendig. Plantevernmidler brukes vanligvis ikke i norsk landbruk. Det norske saueholdet er basert på beite i uteområder hvor det ikke brukes noen form for plantevernmidler. Stoffet til Tromsbunaden veves på gul og svart ull, og med 100% norsk ull blir stakkestoffet ekstra vakkert og det får en ekstra god spenst. 

Kilde: Norsk Bunadsleksikon / Husfliden Tromsø