Til hovedinnhold
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik logo
NO / EN

Norsk bunadbruk på UNESCOs kulturarvliste

bunad

Bunadtradisjonen i Norge er nå en del av UNESCOs prestisjetunge kulturarvliste, noe som anerkjenner betydningen av denne unike tradisjonen i Norges nasjonale identitet.

I dag finnes det over 450 ulike varianter av bunader i Norge, som hver forteller historier om lokal tilhørighet og kulturelle røtter. Bunaden er et symbol på samhold og arv, brukt i alt fra nasjonaldagsfeiring og bryllup til konserter og begravelser. Den utgjør en viktig del av vår nasjonale stolthet, der både håndverket og de sosiale ritualene knyttet til bruken er avgjørende for å bevare tradisjonen.

bunad

Bunadbruken i Norge er en tidløs tradisjon som reflekterer norsk håndverk og kulturarv, og bringer historien videre til nye generasjoner.

Gudbrandsdalens Uldvarefabriks rolle i norsk kulturarv

Som produsent av kvalitetsstoffer, har Gudbrandsdalens Uldvarefabrik i generasjoner bidratt til å bevare norsk tekstilarv. Våre ullstoffer, produsert med respekt for miljøet og fokus på bærekraft, brukes i bunader over hele landet. Bunaden representerer ikke bare tradisjon, men også verdier som bærekraft og gjenbruk. Den går ofte i arv, og blir en del av personlige og familiære historier.

Bunaden er et symbol på identitet og tradisjon som også understreker verdien av bærekraftig håndverk. Vi er stolte av å være en del av denne kulturarven og bidra med tekstiler som varer i generasjoner.

bunad

Bærekraft i fokus

Ull, som er vårt primære materiale, er naturlig, fornybart og slitesterkt – og dermed et bærekraftig valg. Vår produksjon er designet for å minimere miljøpåvirkning, og vi arbeider kontinuerlig for å redusere vårt klimaavtrykk. Dette samsvarer med de verdiene bunaden formidler – varighet, kvalitet og respekt for ressurser.

UNESCOs anerkjennelse av bunadbruken styrker verdien av tradisjonelt håndverk og viktigheten av å videreføre kunnskap til kommende generasjoner. Vi i Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er stolte av å støtte denne arven og bidra til dens fremtidige utvikling.

bunad