Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS ble etablert i Lillehammer i 1887, da under navnet Gudbrandsdalens Uldspinderi. Den gang var det et beskjedent spinneri ved Nedre Mesnafoss, som utviklet seg til å bli en av byens hjørnestensbedrifter, og en av landets ledende tekstilfabrikker.
+I 1912 skjedde det et eierskifte, og Andreas R. Svarstad overtok bedriften. I dag er det 4. generasjon Svarstad som er eiere i Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS.
+I 1914 ble det omlagt fra vannkraft til elektrisk strøm. Listen over nybygg, utvidelser og investeringer i Andreas R. Svarstads tid er imponerende. Resultatene ble vekst i produksjon, antall ansatte og omsetning.
+I 1920-årene ble kjoletøyer og dress-stoffer viktige deler av produksjonen, og kåpestoffer ble en stor artikkel i 1930-årene. Utsalget i byen hadde bl.a. stoffer til dresser, kjoler, drakter, tepper, sjal, strikke- og vevegarn.
+I 1950-årene var produksjonen først rettet mot konfeksjonsindustrien, da spesielt damekonfeksjon. Etter hvert spesialiserte produksjonen seg mer på møbelstoffer. Kvalitet, godt design og pålitelige leveringer var egenskaper som bedriften var kjent for, og som fortsatt var rettesnorer i denne nye strategien.
+I 1964 gikk Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS over til å kjøpe ull fra New Zealand, da denne var renere og hadde en jevnere kvalitet. Prismessig var det ingen forskjell, ettersom priser på ullstoffer fulgte internasjonale auksjoner. Samme året opphørte kommisjonærsystemet.
+Hallingdal ble lansert for første gang. I tillegg hadde Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS første levering til cruisebåt M/S Sagafjord. Det ble også introdusert en ny generasjon vevemaskiner – Sulzer Prosjektilmaskiner – i nytt veveribygg. Disse hadde vesentlig høyere kvalitet og effektivitet.
+Året 1966 ble det bestemt at produksjon av bekledningsstoffene, med unntak av bunadstoffer og pledd, skulle legges ned. Produksjon av pledd falt bort kort tid etter.
+Etablering av Familien Svarstads Stiftelse til fremming av utdannelsesformål innen fabrikkens bransje.
+OL i Lillehammer økte behovet for bunadsstoffer dramatisk. Over 100 000 m levert på et år. Store investeringer i maskiner.
+I dag er Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS en av de førende tekstilfabrikker i Skandinavia. I mer enn hundre år har vi utviklet ullens mange muligheter. Solid kunnskap om ullens vandring fra natur til naturlige produkter, er grunnen til at våre møbelstoff er kjent for sin meget høye kvalitet.
+