Foto: Pål Laukli

Norsk ull er GULL

Hos Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har lang erfaring med ull og utnyttelse av dens tekniske egenskaper. Vi bruker kun ull av høyeste kvalitet, og mesteparten av ulla som brukes i vår produksjon er hentet lokalt.

Norsk ull = høy kvalitet

Ullindustrien i Norge produserer til sammen 4.000 tonn ull i året. Norsk ull anses å være av høy kvalitet, og all norsk ull blir derfor omsatt og brukt. På Gudbrandsdalens Uldvarefabrik bruker vi ull fra omtrent 120.000 sauer per år.

Norsk ull er relativt grov, spenstig og robust og egner seg til bruk i garn til hånd- eller maskinstrikking eller veving av tepper, bunad og møbeltrekk. Ved å bruke ull, bidrar du til utnyttelse av hele dyret, og prosessen blir derfor veldig bærekraftig. Ull er biologisk nedbrytbart og en fornybar ressurs. Det trenger ikke vaskes på samme måte som andre fibertyper og har lang levetid.

Helt naturlig

Norsk ull har en stor miljøfordel fremfor ull fra varmere strøk. Det kjølige klimaet vårt gjør at den kjemiske behandlingen av ullen på sauen ikke er nødvendig. Plantevernmidler brukes vanligvis ikke i norsk landbruk. Det norske saueholdet er basert på beite i uteområder hvor det ikke brukes noen form for plantevernmidler.

Mange av produktene våre er miljøsertifisert med det europeiske miljømerket "EU-Ecolabel" ("EU Flower") som tilsvarer det nordiske "Svanemerket". Ull fra den norske sauen blir spunnet til garn på fabrikken vår før det veves, farges og klargjøres til møbel- og bunadstoff. Hele produksjonsprosessen er under samme tak, fra råstoff til ferdig produkt, noe som gjør stoffene våre til et utmerket, bærekraftig valg.

Foto: Jørgen Håland

Visste du dette om ull?

1. Ull trekker til seg fuktighet.
Den kan trekke til seg opptil 30% fukt i forhold til sin egen vekt uten at den føles våt eller klam. Det vil si at et møbel eller et klesplagg i ull vil ikke skape en klam følelse i motsetning til f.eks tilsvarende i syntetisk materiale. 

2. Ull er selvrensende og har bakteriehemmende egenskaper.
Ullplagg bør luftes mellom bruk og behøver ikke å vaskes så ofte. Ull hindrer også vond lukt.

3. Ull er varmeregulerende.
Den kjøler om sommeren og varmer om vinteren. Et møbelstoff i ull føles tørt og behagelige å sitte på.  

4. Ull er 100% naturlig.
Ull er en proteinfiber på lik linje med menneskehår og vokser naturlig på sauen.

5. Ull er enkel å rense og vedlikeholde.
Den er naturlig vannavstøtende. Dette innebærer at den er svært motstandsdyktig mot urenheter. Tilsetning av impregneringsmidler i ull er unødvendig ved normal bruk.

6. Ull er elastisk og holder godt på fasongen.
Når ulla blir strukket ut ved bruk går den tilbake til sin opprinnelige form etterpå. Ull gir robuste, slitesterke stoffer som gjør at plagg og møbler tåler godt hard bruk over lang tid uten å fremstå som slitte.

7. Ull tiltrekker seg lite støv.
Ull er en våt fiber og den er naturlig anti-statisk. Dette innebærer at den ikke tiltrekker seg støv som andre, tørre fibertyper.

8. Ull egner seg godt som utgangspunkt i støydempende stoffer.
Dette er på grunn av den tredimensjonale formen på ullfiberen. Den har en spiralformet struktur som holder på luft og dermed gir både varmeisolerende og støydempende egenskaper.

9. Ull er naturlig flammehemmende.
Den brenner ikke eller smelter – men forkuller. Dette innebærer at vi produserer flammehemmende tekstiler for normal bruk uten bruk av kjemi. Dette gjør ull til et trygt valg med tanke på eventuell brann.

Fremtiden til norsk ull

Ulla vi bruker kommer fra Norilia. Den er klassifisert av erfarne kvalitetskontrollører i samsvar med Norsk Ullstandard. Kvalitetsvurderingen av ull er basert på fibrenes finhet, lengde, krus, elastisitet, jevnhet, farge og mer. Ullen fra Norilia er "Svanemerket", og vi vet at den kommer fra sunne dyr som blir tatt godt vare på. Det er rene og trygge råvarer. I dag utgjør norsk ull omtrent 60% av den totale mengden ull vi bruker i vår produksjon.

Vi har et ønske om å bruke mer norsk ull i fremtiden. Vårt gode samarbeid med Norilia har åpnet for mer bruk av norsk ull. Kvalitet og tilgjengelighet er stikkord. Vi er helt avhengige av tilgang til den beste ullen. Dette kan sikres ved god sortering og dermed sikre at den beste ullen kan bearbeides i Norge. I tillegg er vi avhengige av å bygge enda mer bevissthet og stolthet blant norske sauebønder for å levere mer ull av beste kvalitet.