photo_camera Foto: Morten Brun / Produkt: Size fra Scan Sørlie

Hallingdal - Et ikonisk møbeltekstil fra den danske designeren Nanna Ditzel

Den danske designeren Nanna Ditzel (1923-2005) har vært omtalt som “The Grand Old Lady of Danish Design” – og det med god grunn. Hun nevnes gjerne i samme åndedrag som Verner Panton, Arne Jacobsen og Hans Wegner, og med sitt lekne og funksjonelle design lyktes hun med det som få andre kvinner klarte: Å skape seg et navn i det som betegnes som dansk designs gullalder.

Flere ikoner er signert hennes hånd, blant dem The Hanging Egg Chair, Trinidad Chair og barnemøbelet Trissen. Det som likevel står igjen som hennes kanskje største suksess er møbelstoffet Hallingdal. Designet ble til som et samarbeidsprosjekt mellom Nanna Ditzel, Halling-Koch Designcenter og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS i 1964/65. Kvadrat, som er distributør av Hallingdal utenfor Norge, beskriver i sin publikasjon Hallingdal 65 hvordan jakten på den riktige produsenten gikk gjennom Europa i en 2 seter MG sportsbil.

Valget falt på Gudbrandsdalens Uldvarefabrik fordi fabrikken med alle prosesser i eget hus hadde en helt unik mulighet til å sikre kvalitet i alle ledd. Hallingdal har vært i kontinuerlig produksjon i fabrikken på Lillehammer siden lanseringen, og nesten 5,5 millioner meter har gått via fabrikkens lasterampe ut til små og store prosjekter i regi av arkitekter, design- og kvalitetsbevisste over hele verden. Med så mye stoff kunne man laget en bro av Hallingdal tvers over Atlanterhavet fra London til New York!

"Hallingdal vil fortsatt være perfekt om tyve år, selv når alt annet har forvitret. Det er et produkt av håndverk, design og ingeniørkunst laget for å vare i årtier."

Anders Byriel, Kvadrat CEO

Hallingdal er laget av 70% ull og 30% viskose, en meget fordelaktig kombinasjon hvor ullas unike egenskaper og slitestyrke bevares samtidig som viskosen gir dybde og brillians til fargene. Kvaliteten er fiberfarget, noe som forsterker og fremhever Hallingdals rike tekstur.

Møbelstoffet ble tildelt Dansk Designcenter sin Klassikerpris i oktober 2001. Anvendelsesområdet til Hallingdal er bredt, brukt både i private innredninger og i offentlig sektor, hvor det stilles særlige krav til stor slitestyrke.

I 2012 fremstår Hallingdal i ny drakt med 22 nye farger. 18 av disse er originale farger fra den første Hallingdalkolleksjonen i 1965. I tillegg er 36 farger fra den forrige Hallingdalkolleksjonen videreført. Sammen utgjør disse kolleksjonen Hallingdal 65, som har brakt klassikeren til nye høyder nesten et halvt århundre etter første lansering.