Er vi en del av din bunadshistorie?

En bunads lange liv er en fortelling om et klesplaggs unike historie og hvordan enkeltpersoner i en familie viderefører arv fra en generasjon til neste. Historien gjentar seg i usikre tider; bunaden får en enda høyere verdi. Vårt ønske om forutsigbarhet, forankring og identitet blir enda tydeligere. Vi søker et sted å høre til og har et behov for trygghet.

Tenk at på Lillehammer, ved munningen til Gudbrandsdalen og ved Norges største innsjø, vever vi flerfoldige tusen meter bunadsstoff i løpet av et år. Rikheten og variasjonen i stoffene er stor, fra rutaliv, stripestakk, to-skaft, klede, glansfulle damasker, vestestoffer fra Valdres for å nevne noen. Vi kan derfor si at vi representerer både bredde og spesialitet – og alltid kvalitet. Noe som vises tydelig ved at så å si hver andre bunad i Norge lages med stoffer fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. 

Et løfte om å ta vare på historien

Bunaden handler om det vi ønsker å ivareta og føre videre – arven etter foreldre, besteforeldre eller oldforeldre. I det å arve noe ligger det også en lovnad om at vi skal ta vare på og gi det videre det til neste genererasjon. I disse plaggene sitter historiene, stunder man har delt med sine nærmeste som setter seg i minnet. Når man kjøper en ny bunad ligger det forventninger til hvilke historier og anledninger som vil knytte seg til den. 

Ikledd en bunad føler man seg gjerne som av hovedpersonene i et norsk folkeeventyr, en staselig tradisjonsbærer som forventningsfullt skal ut på nye oppdagelser. 

Ydmyke og bærekraftige valg

Med en verden som snurrer fortere og fortere, og med en hverdag fylt av usikkerhet, søker vi ro, stabilitet og harmoni. Vi har et håp om at alt blir som før igjen. I større grad begynner vi å forstå at valgene vi tar får konsekvenser for miljøet og framtiden. Vi blir mer og mer bevisste på det vi kjøper, og langsiktige investeringer blir viktigere. 

Bunadsstoffer er tradisjonelle varer med iboende verdier – og disse verdiene er det kanskje ekstra viktig å hegne om i en tid hvor tiden føles hurtigere, men hvor vi skal lære å leve mer bærekraftig. 

Noen ting er uendret: vi velger naturmaterialer som holder seg vakre over lang tid, og i produksjonen av stoffene følger vi bruker vi rene prosesser.  Når vi behandler de vakre tingene vi har med tanke på at vi en dag skal levere det videre, vil de representere et rikt og uavbrutt minne for familien.  Når vi tar vare på ressursene våre, er vi ydmyke med tingene vi omgir oss med og kan overlevere videre til neste generasjon – akkurat som miljøet vi etterlater til barna våre. 

Nøysomme prosesser som spiller på lag med naturen

Alle bunadsstoffene våre lages i edle naturmaterialer, og ull har vært vår ekspertise i over 130 år. Våre ansatte arbeider daglig med å skape vakre og solide stoffer som kan vare gjennom generasjoner og som tåler tidens tann. Prosessene vi tar i bruk er nøysomme og spiller på lag med naturen. Slik kan vi levere stoffer til våre kunder med den hensikt å bli en del av noens historie. Kanskje vi allerede er en del av din?  

 Vakre stoffer, med en iboende følelse av norsk natur og landskap.