DOGA-merket til møbelstoffene Sirdal, Suldal og Setesdal i norsk ull!

Utviklingen av Sirdal, Setesdal og Suldal involverer hele verdikjeden fra sau til stol og har vært med på å løfte frem viktigheten av samarbeid mellom produsentene og ullnæringen i Norge.

15.11.2017 ble dette mangeårige arbeidet belønnet med DOGA-merket for Design og Arkitektur.

Sirdal Setesdal og Suldal
Design: GU Designteam / Ragnhild Nordhagen, Flokk Design Team / Pernille Jensen Stoltze.

De prisvinnende tekstilene i 100% ren norsk ull er et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom stolprodusenten Flokk og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, og ble først lansert på Stockholm Furniture Fair i 2015. I september 2017 ble serien tatt inn i GUs standardkolleksjon med farger utviklet av Ragnhild Nordhagen/GU Design Team.

Formålet med prosjektet var å etablere en helnorsk verdikjede for møbelstoff basert på norskprodusert ull, og å bygge identitet og merkevare ut fra historien om et kortreist, ekte og naturlig produkt med en hel spesiell miljøprofil.

-Vi lar oss begeistre av viljen og evnen til å gå motstrøms og utvikle et helnorsk ullstoff til møbler i en verden av syntetiske konkurrenter, heter det i juryuttalelsen.

Det var to spente og stolte designere som var tilstede i Oslo for å motta prisen onsdag når bransjen møttes hos Design og Arkitektur Norge (DOGA) for å hedre det ypperste av landets design og arkitekturprosjekter. For Ragnhild Nordhagen, designer og produktutvikler hos Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, og Pernille Jensen Stoltze, tekstildesigner og produktutvikler hos FLOKK, har prosjektet vært en forening av felles lidenskap og verdier. Hovedinspirasjonen hentet de fra i selve ulla. De ønsket å utnytte den unike, norske ullas egenskaper til fulle – den vakre glansen, den gode styrken og ikke minst spensten.

- Vi har lik bakgrunn som tekstildesignere og stor kjærlighet til veving og ull. Vi har også lik tilnærming til faget som betyr at vi mener at design inkluderer og er avhengig av alle som bidrar i prosessen, sier Pernille Stoltze.

Nettopp samarbeid på tvers av verdikjeden har vært en sentral forutsetning for at det har vært mulig å reintrodusere norsk ull i møbeltekstiler.


- Det har ikke vært en selvfølge å ta i bruk norsk ull i vår produksjon, forteller Ragnhild Nordhagen hos GU, som har stått for designet og utviklingen av selve tekstilet.


Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har strenge krav til fiberen og garnet vi bruker i produksjonen. En av grunnene til at vi sluttet å bruke norsk ull var urenheter i ulla. Mye urenheter skyldes beiteforholdene i Norge.

Glade sauer på utmarksbeite gir vakker ull med høy kvalitet og gode bruksegenskaper, og er viktig for bevaring av det norske kulturlandskapet. Skog og kratt gir derimot mye vegetabiler og urenheter i ulla. Dette er vanskelig å vaske ut, og gir problemer i vevingen.

Reproduserbarhet er viktig for å få en lik og god kvalitet på stoffene. Dette krever at sorteringen og klassifiseringen av ulla er nøye og grundig gjennomført.God ull var premisset for å begynne å designe møbelstoffer, og gjennom god kommunikasjon med ullbransjen fikk vi tilgang til ull vi kunne bruke, sier designeren. For å oppnå kvalitet i møbeltekstilet, er renhet i ulla i fokus. Vi oppdaget at norsk ull ikke lukter vondt, så lenge den blir vasket godt. Den er heller ikke skitten hvis den sorteres og klassifiseres på best mulig vis. Norsk ull klør kanskje, men ikke hvis den blandes med myk lammeull og vi ikke sitter på den i bikini.

Riktig kvalitet på ulla avhenger av bønder som gjennom avl og dyrehold satser på ull i tillegg til kjøttproduksjon. I neste ledd må sortering og klassifisering av ulla være nøye og grundig utført av dyktige fagfolk på de norske ullstasjonene. Ulla vaskes og spinnes hos Sandnes Garn før den sendes videre til Gudbrandsdalens Uldvarefabrik på Lillehammer. Her blir den tvunne, vevd, farget og foredlet til førsteklasses møbeltekstiler med høyre krav til design og slitestyrke.

Frode og Ragnvald Svarstad er fjerde generasjons eier av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik som fyller 130 år i 2017. Begge har fått tekstilproduksjon inn med morsmelken, og er en av landets fremste på ull- og tekstilkompetanse. - Norsk ull er en bevisst satsing hos Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, og vi er glade for at Flokk, som er en av Europas ledende produsenter av kontormøbler, kontaktet oss når de ønsket å kunne tilby sine stoler trukket med møbelstoffer produsert av norsk ull i Norge, sier de.

Norsk ull er en del av GUs historie helt fra begynnelsen og opp til 1960 tallet – og historien om bøndene som leverte ulla til fabrikken og konkurrerte om hvem som hadde den beste og fineste råvaren. - I arbeidet med å utvikle Sirdal, Setesdal og Suldal dro vi nytte av den solide kompetansen vi har i foredling av ullas egenskaper. De senere år har det vært et økende fokus på norsk ull i våre bunadstekstiler, og erfaringene vi høstet i dette arbeidet kom til god nytte når den norske ulla igjen skulle tas i bruk i møbeltekstilene våre, sier Frode Svarstad.

Det er store miljøfordeler med norsk ull. Den er kortreist og det kjølige norske klimaet eliminerer behovet for bruk av pesticider som oftere benyttes på ull fra varmere strøk.

Vi ønsker at dette prosjektet kan være med på å vise at den norske ulla har verdi, at den er en ressurs for fremtiden – det hvite gullet. Det starter med ulla og alle som er med på å bidra med sin kunnskap og ferdigheter i hele verdikjeden så vi kan lage kvalitetsstoffer som kundene våre kan sitte på i lang tid.